Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ








1975: Ιδρύονται η Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία (ΔΑΠ) στην Αθήνα και η Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση (ΝΔΦΚ) στη Θεσσαλονίκη.


1976: Οι δύο παρατάξεις συγχωνεύονται σε μία, πανελλαδικής εμβέλειας, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο Κ.Σ. της πρώτης μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ.


1976-1985: Αρχικά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σταθεροποιείται και μετά το 1981 αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της, απολαμβάνοντας όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φοιτητών.


1985: Αποκτά για πρώτη φορά επίσημα θεσμοθετημένα όργανα και, με Γραμματέα πλέον, πλησιάζει για πρώτη φορά την πρώτη θέση.


1987: Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές με ποσοστό περίπου 27%


1990: Σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό που κατακτά ποτέ και αγγίζει το 47%


1995: Πραγματοποιείται το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο και έκτοτε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εργάζεται καθημερινά προς την κατεύθυνση της ανασύστασης της ΕΦΕΕ


2010: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραμένει πρώτη με ποσοστό 40%
Με αδιάκοπη προσπάθεια των στελεχών της, έγκυρες παρεμβάσεις και καινοτόμες ιδέες, η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. καθιερώθηκε στη συνείδηση του Έλληνα φοιτητή και σπουδαστή ως μια υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.
Οι καινοτόμες προτάσεις της, για αποτελεσματικότερη και πιο διαφανή λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την αξιολόγηση, την δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε όλα τα Α.Ε.Ι, τη συμμετοχή των φοιτητών στα προγράμματα Erasmus, την σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας αλλά και διάφορες άλλες γενικότερες και ειδικότερες προτάσεις, μα πάνω απ' όλα η καθημερινή επίλυση των προβλημάτων μέσα στα αμφιθέατρα είναι τα συστατικά που την οδήγησαν στην πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος.
37 χρόνια η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων φοιτητών και συνεχίζει να πρωτοπορεί. Με περισσότερα από 10.000 μέλη, σε 30 πόλεις της Ελλάδας και 50 του εξωτερικού , αποτελεί τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη φοιτητική παράταξη στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δίχως να σταματά να ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα της ζωής του φοιτητή, δίχως να σταματά την ουσιαστική της παρέμβαση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, με καινοτόμες προτάσεις και υπεύθυνες θέσεις, με συνεχή παρουσία για να δικαιολογήσει ότι όχι τυχαία η πρωτιά ανήκει σε αυτή.








Η Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία – Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) ιδρύθηκε το 1975 με στόχο να εκπροσωπήσει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλους τους φοιτητές προάγοντας τις αξίες της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού.
Η ίδρυση μας πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή που κυριαρχούσαν τα πολιτικά πάθη και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης σημαντικού μέρους της κοινωνίας ύστερα από την επταετή δικτατορία.
Βασικές μας αρχές από την ίδρυση μας έως και σήμερα είναι
α . την προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.
β. Την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και της προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας από κάθε εναντίον του επιβουλή και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών.
γ. Την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης κοινωνίας συνεχώς εκσυγχρονιζόμενης με διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυτονομίας του ατόμου και των κοινωνικών χώρων, στην οποία άνθρωποι ελεύθεροι θα οραματίζονται, θα επιλέγουν και θα δημιουργούν σε συνθήκες ίσων ευκαιριών και κοινωνικής αλληλεγγύης.
δ. Τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία επιτρέπει την απόλαυση των δικαιωμάτων της απασχόλησης, της δίκαιης αμοιβής εργασίας, της παιδείας, της υγείας, της στέγης και της κοινωνικής ασφάλισης, προϋποθέσεις που μαζί με την ισότητα των ευκαιριών διαφυλάττουν και ενισχύουν τη δημοκρατία.
ε. Την κατοχύρωση της ελεύθερης οικονομίας ως μέσο ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης και της επίτευξης του στόχου της κοινωνικής δικαιοσύνης και ως προϋπόθεση της οποίας η απουσία συνεπάγεται απουσία των ελεύθερων δημοκρατικών θεσμών.
στ. Την προώθηση της ιδέας της Ενοποίησης της Ευρώπης, θεωρώντας την Ενωμένη Ευρώπη παράγοντα διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης και επιβίωσης των πολιτιστικών αξιών.
ζ. Την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη δημιουργία σύγχρονου, φιλελεύθερου και δημοκρατικού Ελληνικού Πανεπιστημίου, κύτταρου του συνεχούς εκσυγχρονισμού θεσμών και μηχανισμών της Κοινωνίας.
η. Η επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων, στην κατεύθυνση της συνδρομής των προϋποθέσεων για ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και επαγγελματική αποκατάσταση.
θ. Ο περιορισμός, μέχρι την τελική εξάλειψη, της φοιτητικής μετανάστευσης.
Οι στόχοι μας είναι
1. Ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο και δημοκρατικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που θα βρίσκεται στην υπηρεσία των Ελλήνων Πολιτών και του Έθνους γενικότερα, μπορεί και πρέπει να εξυπηρετεί τους παρακάτω στόχους:
α) Την καλλιέργεια της επιστήμης και της έρευνας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και συνεπώς στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών
β) Την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερων προσωπικοτήτων και δημοκρατικών πολιτών και συνεπώς την ενίσχυση της δημοκρατικής ζωής της χώρας.
γ) Την ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της χώρας ευνοώντας ταυτόχρονα την αποσαφήνιση και μετεξέλιξη της εθνικής μας
ταυτότητας.
δ) Την παροχή υψηλού επιπέδου προπτυχιακών, αλλά και μεταπτυχιακών σπουδών, μέσω σύγχρονων σχετικών προγραμμάτων που θα συνδέονται με τις ανάγκες της οικονομίας της χώρας.
2. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των παραπάνω στόχων είναι:
α) Η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
β) Η διασφάλιση της αυτοτέλειας και πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.
γ) Η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στη λήψη των αποφάσεων, πέρα από κομματικές κηδεμονεύσεις.
δ) Η επάρκεια οικονομικών πόρων των ΑΕΙ.
ε) Η προώθηση της αξιοκρατίας στις επιλογές.
Πιστεύουμε και στηρίζουμε το ελληνικό Πανεπιστήμιο ως κοιτίδα γνώσης και προβληματισμού, θεωρώντας πως αποτελεί στάδιο προετοιμασίας όχι μόνο για την ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία αλλά και για τη δημιουργία υπευθύνων πολιτών που θα προσφέρουν στην ελληνική κοινωνική ευημερία αντιλαμβανόμενοι σε κάθε στιγμή τα μηνύματα της εποχής..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου